10-11-2014

Foto's van de Expositie met dank aan Paula









ICONENEXPOSITIE IN OVERVEEN


Op zaterdagen 15, 22 en 29 november 2014 is er een iconenexpositie in de katholieke kerk in Overveen. De deelnemers zijn ongeveer 15 leerlingen en oud-leerlingen van de Amsterdamse iconenschilder Jan Verdonk, die in deze kerk een cursus geeft. De iconen zijn geschilderd in de Griekse stijl: statige heiligen in aangename kleuren. Er is een doorlopende demonstratie door een iconenschilder. Enkele schilders zijn aanwezig om uitleg te geven.

Er zijn enkele Franciscus-iconen bij, die dit jaar zeer populair waren. Bovendien zijn er een paar zeer kleine reisiconen te zien.

De geschiedenis van het iconen schilderen is al heel oud. De traditie gaat terug op de evangelist Lukas. Volgens deze traditie schildert men de gezichten met een licht dat van binnenuit lijkt te komen en de kleding als een mozaïek van hoekige vormen.

Het goud op de icoon duidt op het goddelijke licht. De gouden stralenkrans om het hoofd van de heilige wil zeggen dat hij deelheeft aan het goddelijke licht. "Op iconen worden de heiligen afgebeeld in hun verheerlijkte toestand", verduidelijkt Jan Verdonk. "Dat wil zeggen dat ze worden afgebeeld zoals ze op dit moment zijn, namelijk bij God in de hemelse, eeuwige wereld. De gezichten vertonen geen menselijk lijden, geen onvolkomenheden meer, ze zijn vernieuwd. Ook de kleding is verheerlijkt, zoals de kleding van Christus bij de Verheerlijking op de berg een licht uitstraalde, witter dan het witste wit."

De iconen in de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen kerk zijn op de traditionele manier geschilderd, wat inhoudt dat er zo weinig mogelijk synthetische stoffen en geen kant-en-klare fabrieksverven zijn gebruikt, maar dat de verf door de cursisten zelf is vervaardigd van eidooier, azijn en pigment. "Deze oude ambachtelijke schildertechniek is een must voor iconen", zegt Jan Verdonk.

De katholieke kerk staat aan de Korte Zijlweg 7, 2051BD Overveen. Toegang gratis. De openingstijden zijn van 12.30 tot 17.00 uur. Inlichtingen: tel. 023-5277462 en www.boazparochies.nl. Zie ook www.iconenschool.nl