25-03-2016

Nieuwsbrief 2016-1


Geachte lezer,                                                                                      Amsterdam, 15 maart 2016
De inhoud van deze nieuwsbrief is:
  1. Studiedag Griekse opschriften op iconen
  2. Vakantieschilderweken
  3. Wij zoeken een expositieruimte
  4. Onze drie boeken zijn te bestellen
  5. Polemiek over iconen
  6. Culturele iconenreis naar Athene in 2017

1. Op 2 april a.s is er een studiedag gewijd aan de Griekse opschriften op iconen.
   Noodzaak voor elke iconenschilder is het, iets van de opschriften te weten, want er zijn veel iconen waarvan de tekst is verdwenen.
Van u wordt vooraf gevraagd het Griekse alfabet te kunnen lezen in hoofd- en kleine letters, want dan gaat het begrijpen voor u zelf sneller. Bv. wat staat hier voor woord? TON XAPON TON ANTAMΩCAN. Of: Εις την σκηνην του Αβρααμ.
In ieder geval komt er wel een inleidend helpdeel Grieks om de algemeenheden te zien zoals de naam van Christus en de Moeder Gods.

Programma:
Helpdeel Grieks
Handtekeningen lezen
Uitspitten van enkele titels en schriftrollen (men kan ook zelf teksten aandragen, geef ze even door)
Lettertypes
Google gebruiken of de naslagwerken. We zijn nu bijvoorbeeld in de cursus het Gastmaal van Abraham en Jona aan het schilderen en oefenen in het zoeken van de bijbehorende opschriften. Ook doen we een Feestdagicoon.
We lezen één schriftrol integraal, die u thuisgestuurd krijgt.

   Tijden: 13.00-17.00 uur met uitloop tot 18.00 uur.
Locatie: Eerste Leliedwarsstraat 32, 1015 TA Amsterdam.
Kosten: € 25,- , contant op de dag zelf.
Koffie en thee inbegrepen. Neemt u evt. een boterham mee?
Laptop (plus verlengsnoer) of tablet met Wifi of smartphone indien mogelijk maar niet verplicht meenemen want we kijken ook op internet. Een camera is heel erg gewenst voor het opslaan van de bordteksten.
1 tablet is beschikbaar ter plekke en te reserveren. Er komt nog een dag, datum onbekend.
Reserveren voor deelname is gewenst.

2. Vakantieschilderweken.
Mijn enige schilderweek in 2016 is die in Klooster Steyl (L), 9-16 september 2016. Ik ga hier heen met onze zelfstandige schilders. Weet je niet of je in deze categorie valt, dan kun je het altijd vragen. Graag binnenkort mondeling of schriftelijk aanmelden!
Nelia Langeveld heeft 4 succesvolle zomercursussen gegeven op Kreta, in Denekamp en Chevetogne aan beginners en halfgevorderden, en zal nu van 18 tot 25 juli naar klooster Denekamp met beginners en halfgevorderden gaan. Ook leidt ze een weekendgroep bij haar thuis (met 12-rittenkaart). Haar emailadres is n.e.langeveld@online.nl.

3. Voor onze expositie-groep (http://www.iconenatelierverdonk.nl/students.html) zoeken wij een expositieruimte (in een kerk is ook heel welkom) voor 2 à 4 weken in de buurt van Amsterdam. Weet u iets, doet u dan alstublieft bericht?

4.  Te bestellen zijn nog steeds:
    SCHISMA. Geschiedenis en discussie op het concilie van Florence (1438-39) door Jan Verdonk. Met uitvoerige voetnoten en bibliografie. Een uitgave van Iconenatelier Verdonk, Amsterdam. ISBN 978-94-90799-01-4. 182 pagina's, linnen band, afmetingen 30 x 22 cm.
   Te verkrijgen door overmaking van € 40,00 (inclusief verzendkosten binnen Nederland) op mijn rekening, NL72INGB0007152086 ten name van J.Verdonk. Gelieve bij de "mededelingen" op de overschrijving te vermelden naar welk adres het boek moet worden verzonden, en het woord Schisma. De levertijd is vier weken.

   SYNOPSIS. Iconen van Jan Verdonk. Een uitgave van Iconenatelier Verdonk, Amsterdam. ISBN 978-94-90799-02-1. Te verkrijgen door overmaking van € 40,00 (inclusief verzendkosten binnen Nederland) op mijn rekening, NL72INGB0007152086 ten name van J.Verdonk. Gelieve bij de "mededelingen" op de overschrijving te vermelden naar welk adres het boek moet worden verzonden, en het woord Synopsis. De levertijd is vier weken.

   De brochure “De wijze Lessen van Meester Neoklis” is geniet, 26 pp., en te verkrijgen door overmaking van € 15,00 (inclusief verzendkosten binnen Nederland) op mijn rekening, NL72INGB0007152086 ten name van J.Verdonk. Gelieve bij de "mededelingen" op de overschrijving te vermelden naar welk adres het moet worden verzonden, en het woord Wijze Lessen. De levertijd is vier weken.

5. Voor wie de polemiek over iconen interesseert: op mijn blog staat een belangrijke “Open brief aan Eikonikon” van 19 december 2015 wegens een artikel op de website ervan, waarin aantoonbaar foute en achterhaalde informatie staat, (www.iconenschool.blogspot.com).

6. In mei 2017 ga ik met belangstellenden op een culturele iconenreis naar Athene. Het is    een reis met hotel en ontbijt. Met excursies, ontmoetingen en inleidingen. Tolk is Jan, duur is ongeveer 5 dagen. Het is vooral voor de iconenschilder, al wordt er niet geschilderd, en verder voor iedereen die de Griekse iconen in al hun facetten wil leren kennen. De prijs proberen wij onder de 1000 € te houden.

                       
U kunt zich eenvoudig van de maillijst af laten halen door dit mailtje terug te sturen met de tekst ”afmelden voor nieuwsbrief” in de onderwerp-balk. Excuus voor het feit dat u dit bericht ongewild of eventueel dubbel hebt gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten